At aromatisere eller ikke aromatisere teen… det er spørgsmålet

Jeppe Ottosen
01 Dec , 2020

Jeg har været nysgerrig for at finde ud af, hvorfor man i sin tid er startet med at aromatisere te. I forhold til eks. kaffe og kakao er smagstilsætninger til disse drikke undtagelsen. Det forekommer nærmest omvendt med te. Aromatiseringen påvirker oplevelsen af og forståelsen for, hvad en kop te er.

Der findes overordnet seks forskellige typer af te, som hver især har en særlig karakteristisk smag – hvid te, grøn te, gul te, oolong, sort te og fermenteret te (pu erh). Typen af te bestemmes ved fremstillingsprocessen. Derudover kan man tilsætte smagsgivere til alle disse typer af te, og dermed er det stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad en te kan smage af.

Man mener, at man har drukket te i henved 5000 år, og hvor mange af disse år, man har tilført smagsgivere er et godt spørgsmål. En af de første bøger om kinesisk tekultur ”The classic of tea”, skrevet af Lu yu, som levede fra år 733 til år 804, beskriver bl.a. hvordan man i samtiden bryggede te med løg, kryderurter m.m. Lu Yu anerkendte kun salt som tilsætning til teen. Mere om det senere.

Vi bruger hverken løg eller salt i teen i dag, men der er stadig visse teer, som man aromatiserer på samme måde, som man har gjort i mange år. En af de klassiske aromatiserede teer er Earl Grey teen. Det er te tilsat bergamot olie – en meget aromatisk olie, som stammer fra skallen af en frugt fra citrus familien.

Men er der en god forklaring på, hvorfor man er startet med at aromatisere te? Det, jeg er kommet frem til, er at man sandsynligvis er startet med at drikke te for dens gode smag og de positive egenskaber. Man har dog nok ikke haft helt styr på, hvad der giver en god kop te, og har derfor tilsat de forskellige smagsgivere for at kompensere for manglende kundskaber i teproduktionen og få en kop, der både har positive egenskaber og smager bedre end uden tilsætning af smagsgivere.

Te, der er produceret og brygget forkert, kan give en bitter kop. Derfor giver det god mening, at man har anvendt salt, fordi salt begrænser vores opfattelse af teen som bitter. Prøv selv at blande en mikroskopisk smule salt i en drik/ret, du finder for bitter. Vær varsom - vi er meget følsomme over for smagen af salt, så mikro mængder ad gangen.

Bergamotolie har også en effekt på teen. Hvis vandet, som man bruger, indeholder for meget kalk, har vandet en høj PH-værdi, som betyder at det er svært at udtrække koffein og polyfenoler (som er smagsgivere til teen). Hvis man tilsætter bergamotolie, bliver PH-værdien sænket, og man får en bedre kop te. Prøv at brygge te med filtreret vand eller kildevand og oplev smagsforskellen.

I de sidste par hundrede år er man blevet fantastisk gode til at producere og brygge te, så man kan få de fine smagsnuancer ud af teen i sig selv. Der er en rig variation i smagsnuancer i te, selv uden tilførsel af aromastoffer. Det skyldes både udgangspunktet, selve planten og dens vækstbetingelser (terroir), produktionsprocessen og vores opmærksomhed på selve bryggemetoden. Alligevel aromatiseres te i dag i stor stil, hvor der er forskelle fra sæson til sæson og fra land til land i smagsnuancerne.

Som sagt kan man med aromatiseret te få den til at smage af de smagsnuancer, som man ønsker. Derved er det i højere grad smagsgiverne, som giver en smagsoplevelse og ikke teen i sig selv. Aromatiseret te smager derfor ofte også kraftigere end ikke aromatiseret te.  

Teen, som bruges til aromatiseret te, er ikke den bedste, fordi man alligevel kompenserer for uønskede elementer med smagsgivere. Derfor vil ikke aromatiseret te ofte være dyrere, fordi det er te af højere kvalitet.

Som sagt – at aromatisere eller ikke aromatisere teen. Det er spørgsmålet.

Hvis du har lyst til at prøve en ikke-aromatiseret te, vil jeg anbefale en af følgende:

Sort te: Assam Nararhaku , se også Black Friday tilbuddet

Grøn te: Assam, Xuwola grøn te

Hvid te : White prakash

Leave a Reply

All blog comments are checked prior to publishing