Te og specialte

Jeppe Ottosen
11 Jun , 2020

Mange har en idé om, hvad te er, men kun en rudimentær forståelse for, hvad det egentligt er. Men cool mint er ikke te. Kamillete er ikke te. Maté er ikke te. Matcha er te. Forskellen er bladene fra en busk kaldet Camelia Sinensis. Hvis dit bryg er baseret på bladende fra planten Camelia Sinensis, er det en te. Andre bryg kalder man for tisane.

Betyder det noget, hvis man kan lide det, man drikker? Egentligt ikke, men vi vil gerne pirre til nysgerrigheden, fordi te er utroligt mange ting.

Når man har høstet bladende fra Camelia Sinesis, kan man behandle bladende på mange forskellige måder, som hver især giver nogle fantastiske og utroligt komplekse smagsnuancer. Derudover er det ikke kun temesteren, som behandler tebladene indtil tebladende er færdige til at brygge på, der har indflydelse på, hvordan teen smager. Du har også selv stor indflydelse på smagen ved de forskellige elementer som vandkvalitet, bryggeudstyr, mængde af te, vandets temperatur og trækketid.

Temesteren kan lave tebladende til seks overordnede kategorier af te:

  • Hvid te
  • Gul te
  • Grøn te
  • Oolong
  • Sort te
  • Fermenteret te

Ud over disse seks overordnede kategorier, er der aromatiserede teer, som kan være ovenstående teer, hvor man har tilført andre smagsnuancer enten med naturlige aromaer eller kunstige. Kineserne har gennem utallige år brugt jasminblomst til at tilføre smag og i dag findes der et væld af forskellige aromatiserede teer.

I T-house har vi fokus på specialteer, som er teer i løs vægt af høj kvalitet, ofte fra en enkelt tehave. Specialteer er kendetegnet ved, at cultivar (den specifikke variant af Camelia Sinensis), tebuskens alder, teens oprindelse (jordbund og hvor højt teen vokser), plukning, temesterens håndtering og årgangens karakteristika alt sammen giver unikke teer med sjæl og karakter. Teerne har en lang højere grad af kompleksitet end maskinproducerede teer. Der findes utroligt lette teer, som de hvide teer, og tunge teer, som lagrede fermenterede teer. Paletten er stor, hvilket er det, der pirrer vores nysgerrighed og smagsløg her. Vi tror, at det er muligt at finde en specialte til enhver smag - selv dem, der ikke er tedrikkere i dag. 

Te kan bruges i mange forskellige sammenhænge – til at slukke tørsten, som en anledning til pause, til sociale sammenhænge, til kage, til fordybelse, til mad med meget mere.

Stay tuned. Vi dykker nærmere ned i de ovenstående elementer i de kommende nyhedsbreve.

Skriv en kommentar

All blog comments are checked prior to publishing