Matcha – en te for sanserne

Jeppe Ottosen
02 Feb , 2021

Matcha – en te for sanserne

Hvis du ikke har prøvet matcha endnu, venter dig en oplevelse. Her lidt om, hvad matcha er og hvordan man laver det.  Her er de varianter, jeg p.t. har på lager– en god basis ceremoniel matcha og en dejlig premium ceremoniel matcha, hvor umami, sødme og bitterhed balancerer flot. 

Matcha er ikke bare matcha. Man kan både lave en tyk matcha – koicha - og en tynd matcha – usucha. Mere om det senere. Kvaliteten af matcha har også stor betydning for din oplevelse.

En god matcha har en flot vibrant dyb grøn farve – en fryd for øjet. Når du har taget den ønskede mængde i den forvarmede kop, evt. siet den for at undgå klumper i teen, er det tid til at piske den.

Koicha er meget tyktflydende og er ikke den de fleste forbinder med matcha. Her bruger man omkring 4 gram mactha til 30 ml. vand. Tepulveret røres sammen med vandet, typisk med et japansk piskeris af bambus, kaldet chasen, til der opnås en ensartet konsistens.

Usucha er den te som normalt forbindes med en kop matcha. Der bruges ca. 2 gram matchapulver til 1,5-2dl vand. Ved regulering af vandtemperaturen kan man til dels styre umami/sødme og bitterheden i teen. 80 grader er et godt udgangspunkt. Ønsker man den mere umami/sødme kan man lade temperaturen falde til 70-75 grader. Ønsker man mere bitterhed, kan man hæve temperaturen.

Matcha er også en taktil og fokuseret/meditativ oplevelse, når den skal piskes. Piskeriset føres i en W-form frem og tilbage til teen er integreret i vandet, og der ingen klumper er. En velpisket matcha har et fint lag ensartet skum på toppen, hvilket (generelt) er et kvalitetstegn for, at det er en god matcha.

Nu er det tid til at nyde matchaen. Normalt drikker man en kop usucha i tre mundfulde, så det er ikke en te, man sådan sipper til. Ved at tage gode mundfulde, oplever du mundfølelsen af teen og det piskede skum. Mundfølelsen er fyldig. De gode matchaer er malet til så fint pulver, at man ikke fornemmer de små partikler i vandet. Billigere varianter kan være malet groft, så man fornemmer pulveret i munden.

Hvad smager matcha så af? Generelt er en matcha utrolig kompleks i smagen. Smagen afhænger af, hvilke varianter af teplanten, der er anvendt, hvordan teen er bearbejdet frem til den ligger i emballagen og senere din kop. Ja, selv hvordan teen piskes har en indflydelse på smagen.

Smagen i munden (surt, sødt, salt, bitter og umami) er præget af umami, sødme og bitterhed. En god matcha balancerer disse tre elementer godt. Samtidigt har den bedste matcha mest umami og sødme og mindst bitterhed. En matcha har også kokumi (”Kokumi er ikke en selvstændig smag, men forbindes med smagsforstærkning og velsmag og har derfor et vist overlap med umami”; smagforlivet.dk). Den retronasale smag er mere diffus. Generelt kan man sige, at den smager grønt. Den kan smage nøddeagtig eller tang-agtigt på en behagelig måde.

Effekten af matcha. Koffein svarer til en kop kaffe i en kop usucha (2g matcha), og er således dobbelt så stærk i en kop koicha (4g matcha).Normalt er der mere koffein i en kop kaffe end i te. Det skyldes, at koffeinen i kaffe er lettere opløselig. Med matcha derimod, er det i praksis bladet, der er opløst i vand, så man drikker så at sige det hele. Koffeinen i mathca (og te) giver dog ikke det samme rush, som i kaffe, fordi et andet stof, L-theanin, balancerer effekten. Det betyder, at man opnår en skærpet opmærksomhed, som ikke har et hurtigt peak, men i stedet varer længere. Nogen siger, at effekten kan være op til 10 timer.  

Mit udgangspunkt er dog altid: Drik matcha/te, fordi det smager godt. At det kan have en god effekt er blot en positiv bieffekt af nydelsen, som vi gerne tager med.

Kunne du tænke dig at prøve toppen af poppen, som de her afbillede, tager jeg den gerne hjem på bestilling, når leverandøren har dem på lager. Det er matchaer, som jeg har taget hjem for at prøve det bedste af det bedste. Matchaen i træboks* er af ufattelig høj kvalitet og føles helt ubeskriveligt blødt i munden. Der er fuld knald på umami, sødme og meget lidt men tilstrækkelig bitterhed. Smagen er utrolig kompleks med noter af tang. Den anden matcha** er af lige så høj kvalitet. Igen velafbalanceret umami, sødme og bitterhed. Mundfølelsen er også dejlig blød  – ikke helt så silkeblød, som den første, men tæt på. Smagen har nogle nøddeagtige nuancer, som er virkeligt behagelige. For dem begge gælder, at vi er ude i det eksklusive. Skriv til mig, hvis det har din interesse på: info@t-house.dk

 * Modern Heritage Grade Uji Matcha, Samidori Single Cultivar, by Master Kyoto Tea Farmer Tsuji Kiyoharu (20g dåse: kr. 630)

** AOI Seicha: Nishio Matcha - Tenkei, Ceremonial Heritage Grade Koicha (30g dåse: kr. 945)

Skriv en kommentar

All blog comments are checked prior to publishing