Kold-brygget iste

Kean Gindesgaard
12 Jun , 2020

'Cold brew' er en behagelige ny måde at opleve te, der kan passe ind i andre situationer end den velkendte varme kop. Te kan både give din drikkedunk en god og varierende smag, fra dag til dag. En kold sort te kan være god til varmt mad. Mørk oolong koldt bliver også drukket meget i Japan istedet for øl og alkohol. En frugt te koldt brygget kan også være en sød og sund forfriskende erstatning af saftevand for børnene.

Koldt vand brygger te en del anderledes end ved et varmt bryg. Det tager længere tid at få smagen ud, men holdes den koldt kommer bitterheden ikke til udtryk. På grund af dette har téen ikke den samme helhed, men til gengæld mere forfriskende og læskende. Smagen kommer heldigvis stadigvæk fuldt til udtryk i koldt vand, og er lige så god og kraftig der, som den ellers ville være.

Det er kun fantasien der sætter rammer te til cold brew. Her er dog et par tevarianter jeg selv vil foreslå, der passer godt ind i verdenen af kølige drikke. 

Sencha
Téen frisk i duften af  gras og tang, med grønne noter spinat og rucola, let og uden at føles overvældende. Téen bringer også med en let nødelig sødme i en lang eftersmag.

Teen brygget kold har ingen bitterhed og kan derfor være en god måde at prøve smagen af Japansk te uden frygt for den er brygget for kraftigt. 

Assam Koliapani, Summer signature
Brygget varm har en fin maltede smag og et strejf af sødme hvorimod kold assam har en fin sødme med en strejf af malt

Det er smagen af iste man kender også selvom den ikke bliver sødet eller blandet med fersken, er den både sød og frugtig. Et klart eksempel på ting der smager bedre hvis man laver dem selv.

Darjeeling, 2. Flush, Mandal Gaon Signature
En lysere darjeeling er fyldig, floral, med en smule syrlighed og komplexitet, når den laves kold. Téen passer godt til let mad og at nydes for sig selv. Vi forslår den også som en fin alkoholfri velkomst drink, til bla. frokost og brunch.

 

Opskrifter på ‘Cold brew’ iste

 

10-minutters cold brew: 

 7-10 gram teblade lægges i bunden af en kande, ovenpå lægges der 3-4 store eller 6-8 små isterninger og derefter fyldes kanden op med 500 ml. vand. 

 Brug en ske eller rørepind til at røre bladene rundt i 1 minut eller indtil isen næsten er helt smeltet. 

 Vent til de fleste blade er faldet til bunds og si dem fra over i drikkeglas med isterninger.

 
10-timers cold brew:  

10 gram teblade lægges i en flaske med låg, 1 liter koldt gerne filtreret vand hældes over og derefter lægges flasken forseglet i køleskabet i 8-12 timer

 Når téen er klar filtreres bladene fra og kan holde i køleskabet op til flere dage.Skriv en kommentar

All blog comments are checked prior to publishing